Je staat voor een (echt)scheiding of een ander conflict, bijvoorbeeld met een familielid of op de werkvloer. Ga je dan voor gelijk krijgen? Óf kies je ervoor samen tot een oplossing te komen en verder te kunnen met je leven. Wil je als scheidende ouder zelf afspraken maken over de kinderen, of laat je dat aan een rechter over die jouw kinderen niet kent? Houd je in een conflict op de werkvloer zelf de regie over je toekomst of geef je die uit handen? Ga je binnen de familiekring voor behoud van de relatie of riskeer je een definitieve breuk?
Gelijk krijgen, oftewel een rechtszaak, betekent dat er een winnaar en een verliezer uit de strijd komt. Je krijgt hoe dan ook met hoge proceskosten te maken. Geluk, oftewel mediation, betekent win-win besluitvorming en zelfgekozen afspraken. Waarvoor kies jij, voor de rechtbank of de mediation tafel? Ga je voor gelijk of geluk?
Een voorbeeld uit onze praktijk, een werkgever en werknemer in conflict.
De leidinggevende en medewerker zitten voor het eerste mediationgesprek samen aan de mediationtafel. Ieder met een dikke map met correspondentie als bewijsmateriaal voor zich. In mediation gaat het niet om wie er gelijk heeft. Op verzoek van de mediator wordt deze wederzijdse munitie voordat het gesprek begint, terug in de boodschappentassen gestopt. De mediation start met partijen ieder de gelegenheid te geven zijn verhaal te doen. De standpunten worden duidelijk. Al na twee gesprekken wordt ook duidelijk dat deze leidinggevende niet met haar medewerker verder wil. Nadat andere opties -zoals een andere afdeling, een ander filiaal, een 2e spoor- besproken zijn, trekt de medewerkster haar conclusies. Het hoge woord komt eruit: er blijft niets anders over dan een ‘exit’.
De overige gesprekken gaan over hoe die exit moet worden vormgegeven, zodat beide partijen zich daar prettig bij voelen. Voor de medewerkster is het belangrijk financieel een periode te overbruggen tot haar naderende pensioen. Ze wil bovendien graag voor zichzelf beginnen, en daarom moet het concurrentiebeding van de baan. Verder wil de medewerkster ‘door de voordeur en met opgeheven hoofd’ het bedrijf verlaten. Een waardig afscheid en dito communicatie, intern en extern. Dit kost een organisatie nagenoeg niets, en levert veel op: geen negatieve sfeer op de werkvloer, positieve collega’s die doorgaan met hun werk. Erkenning voor de vertrekkende medewerkster. Win-win, oftewel ‘geluk’. De medewerkster wil ook erg graag haar laptop houden. Weer een win-win, de laptop in kwestie is al afgeschreven. Het gaat al lang niet meer over wie er ‘gelijk’ heeft, het gaat erom hoe deze partijen op een voor ieder van hen optimale manier -daar is de win-win weer- uit elkaar kunnen gaan.
Na vier gesprekken van gemiddeld twee uur hebben de wederzijdse juristen een vaststellingsovereenkomst opgesteld en zijn medewerkster en organisatie ieder hun eigen weg gegaan.
Loop jij ook vast in je werk? Of wil je in gesprek over een conflict om daar op een win-win wijze samen uit te komen, oftewel.. ga je voor geluk? Neem vrijblijvend contact op met Hilde of Mathilde voor een kennismaking.
Iedere maand een update? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse mailing met interessante mediation weetjes en iedere maand een leuke aanbieding.
Met verbindende groet,